Ο τολμών νικά!

Καποτε ο Πηλέας ειδε μπροστα του τη Θετιδα και την ερωτευτηκε τρελλα, ομως αυτος ηταν θνητος και η Θετιδα αθανατη ηξερε πως ο ερωτας αυτος ηταν καταδικασμενος ομως τον βασανιζε η Θεικη της ομορφια, ετσι ρωτησε τον σοφο Χειρωνα τι θα μπορουσε να κανει. Ο Χειρων τοτε του ειπε στο ιδιο μερος σαν τη δει τη νυχτα να χορευει να την πιασει σφιχτα στην αγκαλια του και να μην την αφησει σε οτι και να γινει και ας γινει λιονταρι και ας γινει φιδι, φωτια η νερο για να ξεφυγει να μη λυσει τη λαβη του, τη λαβη που του εμαθε ο ιδιος ο Χειρωνας και απο αυτον πηρε το ονομα της "Χειρωνειος λαβη" η λαβη αυτη (οπου η μια χουφτα γαντζωνει μεσα στην αλλη) τον βοηθησε και τελικα νικησε και πηρε για γυναικα του την αθανατη θετιδα.

Εικόνα: Ο Πηλέας καταβάλλει τη Θέτιδα με τη "μαιάνδριο ζεύξη χειρών ή χιρώνιο λαβή"! Εσωτερικό ερυθρόμορφου κύλικα που χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ. Δ. Μουσείο Βερολίνου.



Ο μαίανδρος είναι ένα γραμμικό παράγγελμα για μάχη ενάντια στο αδύνατο! Μια υπέροχη σχηματική υπενθύμιση ότι στα δύο σου "χέρια" κρατάς το μυστικό της νίκης.
Είναι ένα αιώνιο σύμβολο νίκης, που το χαρίζει η ελληνική αρχαιότητα στην πανανθρώπινη ελπίδα της τελικής απελευθέρωσης απ’ τη δουλεία όλων ανεξαιρέτως των αρχαίων και νεότερων "θεών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...