Ο σολομός στη γλάστρα!


Επιτέλους ήρθε η καλύτερη φίλη μου! Ποιά είναι και γιατί την αγαπάω τόσο πολύ; Γιατί είναι πολύ καλή!!! Το ονομα της είναι Γλυστρίδα η Αντράκλα ( «Γλυστρίδα» πιό πολύ αρέσει στις γυναίκες, «Αντράκλα» στους άντρες. Για ποιό λόγο θα καταλάβετε αργότερα!) Για όλα τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός, τα προβλήματα του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος η γλυστρίδα βρίσκει λύση επειδή είναι πολύ καλή φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (που επησεις κατεβάζουν τη χοληστερίνη) και αντιοξειδωτικών, όπως και βιταμίνης C, βιταμίνης D, βιταμίνη Ε, σιδήρου. Γι`αυτο όταν ο γιατρός σας λέει «να θάτε σολομό!» (κοστίζει πάρα πολύ και γύρω είναι οικονομική κρίση) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλη εναλλακτική λύση απ`τον κήπο σας η απ`την γλάστρα σας.
Η χρήση της γλυστρίδας ως θεραπευτικό φυτό στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία, έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν. Στην αρχαία Ρώμη η γλυστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων και της δυσεντερίας, των σκωλίκων των εντέρων και των δαγκωμάτων από σαύρες. Ο Διοσκουρίδης την για το έλκος του στομάχου, τα νοσήματα της σπλήνας και τον πονοκέφαλο. Ενώ ο Πλίνιος επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και την αποκαλεί « φυλαχτό για κάθε κακό». Επίσης ο Γαληνός δεν την αντιμετωπίζει μόνο ως βρώσιμο χόρτο αλλά στα συγγράμματα του μιλά για την εξαιρετική δύναμη του χυμού των φύλλων της. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία γι’ αυτό λέγανε «γλυστρίδα και νερό συκώτι δροσερό». Επίσης, παλαιά τη συνιστούσαν στους πάσχοντες από αιμορροΐδες. Κοπανισμένη επιτίθεται σε εγκαύματα. Βοηθά στην κολίτιδα και είναι κατά των αμοιβάδων. Επίσης σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια τηνδίψα βάζοντας 2-3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα. Τρώγοντας γλιστρίδα το καλοκαίρι καθαρίζει το αίμα και χαμηλώνει την πίεση. Περιορίζει την έναρξη της καρκινογένεσης µειώνοντας τις οξειδωτικές βλάβες στο DNA. Περιορίζει, επίσης, την ανάπτυξη των όγκων, αφού δηµιουργηθούν, παρεµποδίζοντας την πρόσληψη αυξητικών παραγόντων από τα καρκινικά κύτταρα.
Όταν βράσεις τη γλυστρίδα έχει μια γλυστερή υφή. . Γι`αυτό για κάποιον που είναι αθυρόστομος και φλύαρος λένε «Γλυστρίδα ’φαγες και γλυστρά το στόμα σου;»
* Ο Αγάπιος : "Σταματά τον πόλεμο της σάρκας και την καούρα του στομαχιού, ανακουφίζει τα έντερα και ξεμουδιάζει τα δόντια. Όταν όμως έχεις φάει ξινές γεύσεις, χωνεύεται πολύ δύσκολα. Γι`αυτό να μην την τρώς σκέτη αλλά μαζί με ρόκα, βασιλικό, κάρδαμο και αλλά θερμά χόρτα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...