Βότανα: ΠΑΣΣΙΦΛΟΡΑ


Η πασσιφλορα ή ρολόι (passiflora incarnata), γνωστή και ως λουλούδι του πάθους (passion flower) χρησιμοποείται σε πολλές παραδοσιακές ιατρικές για την αντιμετώπιση του άγχους. H πασσιφλορα βελτιώνει τον ύπνο, και ως προς τη διάρκεια, αλλά κυρίως ως προς την ποιότητά του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ξυπνάμε περισσότερο αναζωογονημένοι από τον βραδινό μας ύπνο. Xρησιμοποιείται για τη μείωση της αϋπνίας, του θυμού και του άγχους. Βοηθά στους κολικούς, σε γαστρεντερικες διαταραχες που συνδέονται με τη νευρικότητα και μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά ως κομπρέσα σε πονοκεφάλους. Η χρήση του πανάρχαια από την εποχή των Ινδιάνων του Αμαζονίου, που εκτιμούσαν τις ιδιότητες του φυτού και το αξιοποιούσαν ανάλογα. Αντίθετα με πολλά ψυχοφάρμακα, δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που καθιστά ακίνδυνη τη λήψη της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Χρήση: Η Πασσιφλορα μπορεί να γίνει αφέψημα αν βραστεί για 10-15 λεπτά σε νερό (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 2-5γρ. βοτάνου ανά "κούπα" ροφήματος). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Πασσιφλορας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα).
“Πασιφλόρα κάθε μέρα κάνει την κρίση πέρα! Τις θυμάμαι μικρός στην αυλή του σπιτιού μας, αναρριχώμενες, καταπράσινες με άσπρα-γαλάζια-μαύρα λουλούδια που μιάζουν με δίσκο ρολογιού και αυτό τους χάρισε το όνομα. Κόβαμε το λουλούδι και ρουφούσαμε κάτω από τα πέταλα το κρυμμένο μέσα στον κάλυκα ηδύτατο σιρόπι. Υπάρχει άλλο λουλούδι στην Ελλάδα με γλυκό χυμό κάτω από τα ανοιχτά πέταλα τού;” Διόδωρος Κυψελιώτης (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...