Καλή Σαρακοστή!

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα πανέμορφο "ημερολόγιο" της ελληνικής παράδοσης. Φτιάχνεται ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα με αλεύρι, αλάτι και νερό. Απεικονίζει μια γυναίκα με εφτά πόδια για να μετρούν οι πιστοί τις εβδομάδες της νηστείας. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα επειδή προσεύχεται και το στόμα της κλειστό επειδή νηστεύει.
Κουκαράς......ένα κρεμμύδι μεγάλο,με μεγάλες μουστάκες -ίνες της ρίζας του- μαυρισμένο καλά,μάτια άσπρα φτιαγμένα με κιμωλία.Στα πλευρά του, γύρω γύρω μπηγμένα κάθετα και με ίσα διαστήματα μεταξύ τους,εφτά φτερά από κότα,ισάριθμα με τις εβδομάδες τις Μεγάλης Σαρακοστής.
Το έδεναν από την ουρά -το αποξηραμένο στέλεχος- και το κρεμούσαν από νωρίς,το πρωϊ της Καθαρής Δευτέρας ή αργά το βράδυ της Κυριακής,στη μέση της οροφής της τραπεζαρίας.


Αυτός ήταν ο κουκαράς (σκιάχτρο) φόβητρο για μικρούς και ανήξερους,που τους έφερνε σε θεογνωσία.
Μόλις ξυπνούσαν τα παιδιά το πρωϊ της Καθαρής Δευτέρας,με περιέργεια μεγάλη αλλά και με φόβο,πήγαιναν στην τραπεζαρία να δουν τον κουκαρά.
'Εξω στις γειτονιές ρωτούσαν ο ένας τον άλλον: ο κουκαράς σ'εσέτερα πα έρθεν; (ο κουκαράς ήρθε και σ'εσάς;).
Κάθε Κυριακή του αφαιρούσαν κι ένα φτερό,ώστε στο τέλος της Σαρακοστής έμενε 'γυμνός'.
Ο κουκαράς σε κάθε σπίτι χρησίμευε και για να μετρούν εύκολα τισς εβδομάδες της Σαρακοστής που περνούσαν πολύ δύσκολα.Σε όλους σχεδόν υπήρχε ή γεννιότανε,στο διάστημα της νηστείας,μια υποσυνείδητη δυσφορία για την 'τυραννία' της.
Βιβλιογραφία : ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ Κ. ΑΚΟΓΛΟΥ " Λαογραφικά Κοτυώρων ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...